Fysische werkomgeving en ergonomie

Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral gekend in werksituaties. Het is immers afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet). Ergonomie staat voor gezond en efficiënt werken. Bij het ontwerpen speelt vooral gebruiksvriendelijkheid en comfort een rol.

Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie, antropometrie, fysiologie, biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit. Relevante topics zijn de werkhoudingen, manueel hanteren van lasten, repetitieve bewegingen, werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid.

Met een goed ergonomisch ontwerp en kantooorinrichting wordt vermeden dat werknemers o.m. te vlug vermoeid raken (korte termijn-effecten) en fysische klachten (lange termijn-effect) gaan ontwikkelen met uitval of op zijn minst mindere prestaties als gevolg.

Praktisch kunnen volgende elementen o.m. een aandachtspunt zijn: bureaustoelen, beeldschermen (kwaliteit, grootte, hoogteregeling), laptophouders, positie van het toetsenbord en de muis, de kantoorinrichting van de kantoorruimte, verlichting (kleur, lichtsterkte, type), verwarming, verluchting

De welzijnscoach van Yuna Wellness kan u een eerste algemeen advies geven. Indien u echt het onderste uit de kan wil halen zal onze ergonoom meer gespecialiseerd advies geven.